Harlem – Ett kommande it-område

Harlem

Bild: CC by Adam Goldberg – http://flic.kr/p/bkcroL

New York är en stad som förundrar och fascinerar och nästan alla som reser dit blir förälskade. Här finns livliga gator, ståtliga avenyer och höga skyskrapor. Att New York ofta kallas för världens huvudstad är därför inte så konstigt och det du inte hittar i New York finns knappt.
Ett av de områden som dock inte är så vanligt bland turister att besöka är Harlem. Detta område ligger på Upper Manhattan norr om UES och UWS i vad som kallas Uptown. Området smygstartar på 96:e gatan öster om Central Park men egentligen ligger området norr om 110:e gatan, där parken tar slut.
Harlem har tidigare haft ett rykte om sig att vara ganska rufft och fattigt men på senare år har området, liksom hela Manhattan, gentrifierats och blivit allt mer hippt. Många menar att Harlem idag är vad SoHo var för 15 år sedan. Det myllrar av liv i Harlem. Populära butiker öppnar och trendiga restauranger flyttar hit. Runt Frederick Douglass Boulevard pågår en gourmet-rennässans med flera heta restauranger som öppnar. Bland annat har den svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson öppnat sin senaste New York-krog Red Rooster i Harlem och många personer som bor längre ner på Manhattan tar sig nu upp mot Harlem för att shoppa, äta eller ta en drink. Något som för några år sedan var otänkbart.
Vad Harlem kanske är allra mest känt för är sin musikkultur. Många menar att hiphopen föddes här och de musikaliska rötterna märks tydligt. På senare tid har det varit mer eller mindre omöjligt att missa den populära dansen Harlem Shake som alltså kommer från området.

 

Skrivet av
Mer från Charlotte

San Francisco – en amerikansk promenadstad

Bild: CC by Salim Virji – Golden Gate Bridge San Francisco är...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *