Penang och Georgetown – En historisk och kulturell smältdegel

penang01
Penang är en ö belägen utanför den nordvästra kusten av Malackahalvön. Öns stränder är klart värda ett besök, men de är inte riktigt lika inbjudande som de allra bästa på Tioman Island eller i Langkawi. Stadens mångkulturella historia väver samman en levande mix av malajiska, kinesiska, indiska och europeiska influenser. Georgetown är huvudstaden i Penang och en gemytlig favoritplats för många av turisterna. Här återfinns gamla men välbevarade och färgglada butikshus, tempel, moskéer, kyrkor och diverse koloniala byggnader. Georgetown är upptaget på UNESCO: s världsarvslista och vissa delar av staden har knappt förändrats det senaste seklet.

Den mest berömda turistgatan i staden heter Chulia Street och på denna återfinns en rad budgetboenden och några hotell, samt ett brett utbud av restauranger. Penang är välkänd för att vara ett “matparadis” i Asien och vissa menar till och med att det är i Penang man äter den bästa indiska maten, utanför Indiens gränser. Jag skulle vilja tipsa om två enkla, men utmärkta indiska restauranger, som jag själv brukar besöka när jag är i Georgetown:

Restoran Kapitan – Här serveras enastående tandoori, masala och vindaloo osv. Även deras mango-lassi är en kulinarisk fem-etta. Att deras priser är att betrakta som synnerligen humana, utgör knappast en nackdel. Kapitan är belägen långt ner på Chulia Street, nära de indiska kvarteren,”Little India” och mot den hamnen till. Restaurangen pryds av en gigantisk röd skylt som är svår att missa.

Jaya – Om möjligt är priserna ännu lägre här än på Kapitan. Här kan man gotta sig åt suveräna curryrätter och en av de bästa roti jag ätit och de har även generöst med vegetariska rätter på sin meny. Jaya är belägen på Jalan Penang, snett emot stora Cititel Hotel.

penang02

Flyg till Penang hittar du här, likaså hotell och färdiga paketresor.
Vi på Flygstolen önskar dig en fantastisk resa.

Jens Weegar

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Stad och strand forts.

Igår berättade vi kort vilka städer med tillgång till fin strand är...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *