Langkawi – De nittionio öarna

Malaysias populäraste semesterö.  

Den skattebefriade zonen Langkawi är även känd som “Kedahs juvel” och är en skärgård som faktiskt består av 99 öar. Ögruppen återfinns i Andamansjön och är belägen cirka trettio kilometer från fastlandskusten i nordvästra Malaysia. Den tillhör delstaten Kedah, som gränsar mot Thailand i norr. Den överlägset största av öarna är Pulau Langkawi med cirka 65.000 invånare och det är främst denna ö man brukar nämna när man pratar om “Langkawi”. Kedah och Langkawi erövrades 1821 av Siam (nuvarande Thailand) och 1909 överfördes makten till britterna, som höll staten tills sin självständighet (undantaget en kort period av under andra världskriget). Thailändska influenser förblir synliga i kulturen och i kokkonsten även i nutid. Langkawi var att betrakta som en sömnig avkrok fram till 1987, då ön blev en skattefri zon för att främja turismen och förbättra livet för öborna. De 99 öarna är sedan 2007 skyddade av sin status som geopark.

3278365284_b58e7aeb6d_z
Bild: CC by Ravikiran Rao

Dessa är de populäraste stränderna på ön:

Pantai Cenang (eller Cenang Beach) – Den mest populära stranden på Pulau Langkawi är belägen i sydväst, just söder om öns flygplats och den erbjuder två kilometer med inbjudande vit och finkornig sand. Det är även den strand som bjuder det största utbudet av aktiviteter, restauranger och boende på ön. Cenang Beach Bar kan varmt rekommenderas för en välblandad cocktail eller en kall pilsner.

Pantai Tengah (eller Tengah Beach) – Återfinns söder om Cenang och egentligen kan stranden beskrivas som en fortsättning på Cenang Beach. Här är tempot ännu lugnare, men det finns trevliga caféer, barer och restauranger om törsten och hungern gör sig påmind. Vill man partaja lite är Chillout Bistro ett bra alternativ. Vissa kvällar uppträder liveband där.

Pantai Kok (eller Kok Beach) – Belägen norr om flygplatsen ca tolv kilometer från Cenang Beach. Här finns ett fleratal attraktioner inkluderat en modern linbana som tar en besökare upp på öns näst högsta berg, Mat Cincang. Utsikten från toppen är magnifik och bör ej missas. På Pantai Kok finns även en krokodilfarm och fågelpark.

3277570823_f94b78441d_z
Bild: CC by Ravikiran Rao

Båda väl värda ett besök.

Du hittar flyg och hotell hos oss.

Jens Weegar

Skrivet av
Mer från Flygstolen

La Louve, Frankrike

La Louve är en privat fransk modern trädgård, öppen för allmänheten, i staden Bonnieux, Vaucluse, Frankrike. Den skapades i början 1986 av...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *