Mexiko, Yucatanhalvön och arvet från Mayaindianerna

3180234142_827a8bb32b_z
Bild: CC by Grand Velas Riviera Maya – El castillo, Chichen Itza

Mexiko har vuxit fram som det nya Thailand – ett semesterparadis dit skandinaver åker för sol och bad under det kyligare halvåret. För höstlovsresor, julresor eller varma sportlovsresor passar Mexiko utmärkt.

Mexiko handlar dock inte enbart om kritvita stränder, paraplydrinkar och turkosa hav – här finns även en mäktig historia och ett rikt kulturarv. Bland de populäraste turistresmålen i Mexiko finns Cancún och Playa del Carmen – klassiska och exploaterade turistorter, precis på spetsen av Yucatanhalvön. Yucatanhalvön är en av de mest lättillgängliga platserna för att utforska Mexikos kulturskatt och det var här Mayaindianerna hade sitt fäste. Från turistorterna når du enkelt de kulturella fynden samtidigt som du kan glassa mitt på den mexikanska rivieran. Här finns mängder av fornlämningar som får en att häpna korta bilfärder från stranden och lyxhotellen.

En av de mäktigaste platserna är Kohunlich – en stor arkeologisk förkolumbisk Mayacivilisation. Det 85 000 kvadratmeter stora området var aktivt redan 200 år f.Kr. och här finns gamla pyramider och andra coola byggnader. Runt området är det vacker subtropisk regnskog och inramningen ger en rysningar.

En annan sevärd plats på Yucatanhalvön är Calakmul – en av de största Mayastäderna som har ett enormt tempel (det största mayatemplet som finns). Den gamla staden ligger djupt inne i djungeln och upptäcktes inte förrän under 1930-talet.

Den allra populäraste mayasevärdheten är ruinerna vid Chichen Itza. Platsen beskrivs av UNESCO som ”ett av de mest imponerande bevisen på den Mayakulturen på Yucatanhalvön” och 2007 utsågs Chichen Itza till ett av världens sju nya underverk. Här finns flera makalösa byggnaders, bland annat ett slott – El Castillo, och en bollplan med läkare – Juego de Pelota. Chichen Itza ligger knappt 19 mil från Cancún och det går dagliga utflykter till platsen.

Resor med flyg, hotell eller i kombination hittar du här hos oss på Flygstolen.

Trevlig resa!

 

Skrivet av
Mer från Charlotte

Peking – Mystisk atmosfär i en jättestad

    Denna vecka har vi tema Kina, detta stora land i...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *