Svenskarnas franskparadis Val d’Isere

Val d’Isere – ofta bara kallat Valdi bland svenska ungdomar och skidåkare – är ett av de allra populäraste skidresmålen för svenskar. Det är snösäkert, ett stort liftsystem, lättillgänglig offpist, flera skid- och snowboardparker och framförallt ett sprudlande nattliv och after ski-fester i världsklass. Eftersom det finns flera glaciärer i skidsystemet är dessutom säsongen extra lång och viss sommarskidåkning går att göra här. Många menar att Val d’Isere sammantaget är världens bästa skidort. Enligt vissa är Val d’Isere till och med den alpina skidåkningens födelseort, med lokala hjälten Jean-Claude Killy som pionjär.

Killy har även gett namn till skidområdet, l’Escape Killy, som består av orterna Val d’Isere och Tignes. Systemet erbjuder nästan 100 liftar till drygt 150 nedfarter och över 30 mil av pistad åkning. I det stora systemet finns det åkning som passar de flesta – nybörjare som proffs. Obligatoriskt är nästan att åka ”isfallet” på Grande Motte-glaciären. Nedfarten börjar på 3500 meters höjd.

Efter en dag i backen är det ofta fest som gäller i Val d’Isere – och det börjas direkt med en stökig after-ski. De senaste åren har La Folie Douce varit det populäraste alternativet – en bar och restaurang med klubbkänsla uppe i backen bjuder på dansant livemusik eller kända DJs som under soliga dagar får skidklädda festprissar att spruta champagne och gunga loss.

valdi
Bild: CC by Kai Hendry

Är det inte strålande sol samlas de ölsugna nere i byn. Samlingsplatsen för svenskar har i decennier varit Victors, baren i ett av Langley-hotellen. Sportlovsresande gymnasister kör hårdast men på Victors är det alltid hög stämning. Victors är även ett populärt alternativ senare på kvällen och en bit in i natten.

Skrivet av
Mer från Charlotte

Love Actuallys guide till London

Love Actually, denna mysiga romantiska komedi är ett måste så här innan...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *