Peking – Mystisk atmosfär i en jättestad

 

 

Denna vecka har vi tema Kina, detta stora land i öst som idag är en av världens snabbast växande ekonomier och är den näst största ekonomin efter USA. Det är också världens folkrikaste land.

Vi börjar vår temavecka i huvudstaden Peking eller Beijing som den heter på kinesiska.

Peking

Bild: CC by rustler2x4

Pekin är en riktig storstad. Runt åtta miljoner personer bor bara i centrala Peking. Trots stadens storlek ligger en mystisk atmosfär över staden som har funnits sedan urminnes tider. I Peking möter den gamla traditionen och historian den nya världens teknik och modernitet. Det klassiskt österländska och mystiska blandas med västerländsk mentalitet i en spännande mix som fascinerar.

På besök i Peking ska du inte missa den förbjudna staden – ett enormt palats som fått sitt namn från att det tidigare var förbjudet för vanliga människor att vistas där. Försökte man riskerade man dödsstraff. Palatset tog 14 år att färdigställa och stod färdigt år 1421. I de över 800 byggnaderna som utgör palatset levde kejsaren och hans familj ostört tillsammans med mängder av tjänare.

En annan måste-sevärdhet är Himmelska fridens torg – ett av världens mest berömda torg som dessutom klassas som världens största. Torget har varit en viktig plats i Kinas kulturella och politiska historia. Politiska tal, demonstrationer och militärparader som har stor betydelse för historieböckerna har ägt rum på torget. Torget ligger i direkt anslutning till den förbjudna staden.

Peking är även spännande för den matintresserade. Upplev kinesisk kokkonst i alla dess former – från enklaste street food till dyraste gourmetmåltid. Priset för en lunch kan variera mellan ett par kronor till ett par tusen kronor. Missa inte Pekinganka, en världsberömd klassiker som givetvis smakar bäst just här. Kedjan Hua’s (Huajia Yiyuan) menar många serverar den bästa Pekingankan i Peking. Hua’s finns på ett tiotal ställen i staden.

Alla som reser till Kina måste ha visum, som turist är det ett L-visum du ska ha. Visum ansökan görs alltid genom Chinese Visa Application Service Center som är de enda som har tillstånd att utfärda kinesiska visum. I Sverige har de kontor i Stockholm och Göteborg. Besök deras hemsida för mer information.

En flygbiljett till Peking kostar runt 4500:- per person

Skrivet av
Mer från Charlotte

Blickarna vänds mot Sotji

Idag vänder hela världen (…åtminstone stora delar  av den) sina blickar mot...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *