Shanghai – en stad med framtidstro

Shanghai är kanske den kinesiska stad som tydligast är en symbol för Kinas framfart. Made in China syns på nästan varenda produkt och Kina har blivit världens produktionsfabrik med billiga materialpriser och låga produktionskostnader. Shanghai är epicentrum för Kinas internationella affärsverksamheter och staden har snabbt formats efter det. Världens snabbaste tåg forslar besökare mellan flygplatsen och stadskärnan, hotellskyskraporna poppar upp allt tätare och Shanghai har till och med fått en egen Formel 1-bana.

M. Hernández
Bild: CC by tengri555

Shanghai är även den stad som lockar flest turister i Kina, utöver de tusentals affärsresenärer som når staden. Shanghai var tidig med att anpassa sig efter turismen – hotell, restauranger och nattklubbar anpassades efter västerländska preferenser och moderniserades. Samtidigt har Shanghai en klassisk österländsk historia och liksom andra stora kinesiska städer är det ett intressant möte mellan gammalt och nytt man kan skåda här.
Det de flesta turister gör under sitt Shanghai-besök är att gå till de otaliga marknaderna, där kopior av märkeskläder säljs för bråkdelar av originalpriserna. Shanghai är världens största marknad för piratkopior och alla möjliga typer av plagg liksom välsydda designerväskor, som är svåra att syna som kopior, finns att köpa för småpengar. Det är en jätteindustri i staden.

En promenad längs Bund är också ett turistmåste. Bund är Shanghais mest kända gata och sträcker sig längs Huangpu-floden. Längs gatan finns många vackra byggnader och nyklassisk stil blandas med kolonial, bland annat ligger banken HSBCs asiatiska huvudkontor i en stor byggnad på gatan.

Du behöver inte gå hungrig i Shanghai. För åtta yuan (drygt 8 sek) får du en stor portion med nudelbaserade rätter på enklare restauranger. För konnäsören rekommenderas Jean Georges. En måltid på stjärnkrogen kostar en förmögenhet men ger en otrolig upplevelse. Franskinspirerad Asian-fusion när den är som bäst!

Skrivet av
Mer från Charlotte

Äventyrens Sydafrika

Tidigare har jag berättat om varför jag rekommenderar alla att besöka Sydafrika....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *