Thanksgiving 2013

Thanksgiving firas i flera kulturer, det mest kända idag är det nordamerikanska firandet där Thanksgiving är en viktig familjehögtid. I Kanada firades högtiden redan andra måndagen i oktober, medan USA firar idag (fjärde torsdagen i november).

Enligt tradition sägs det att Thanksgiving kommer från 1600-talet när en grupp puritanska pilgrimer som för att undkomma förföljelser lyckades komma med ett skepp från Plymouth i England. Skeppet som hette Mayflower anlände till Cape Cod i december 1620. Detta var de första engelsmännen i vad som idag är USA.

Den första tiden hade man det svårt med skörden och hjälptes då av indianer. När det äntligen kom en god skörd ordnade man en tacksägelsefest, innehållande bland annat vilda ankor och gäss. Traditionella rätter på Thanksgiving bordet idag som paj på pumpa och kalkon har införts senare.

thanksgiving

 

I USA är Thanksgiving en fyra dagars helg där dagen efter Thanksgiving kallas för “Black friday”. Det är den största shopping- och readagen på året, butikerna har öppet från tidig morgon till sen kväll. Black friday är även dagen när julhandeln börjar, med julpynt och julklappar. Namnet syftar till att det är den dagen som många butiker går från förlustsiffror (röda siffror) till vinstsiffror (svarta siffor). Men är ni i USA just nu,  tycker jag absolut att ni ska ställa klockan tidigt imorgon för att ta chansen att fynda ordentligt, men var beredd på köer och trängsel.

Köer och trängsel slipper den som istället ägnar si åt e-handel. På senare år har branschen myntat begreppet “Cyber måndag”, i syfte att locka fler till att handla på nätet. Det har visat sig vara en lyckad satsning. Sedan “cybert måndag” myntades 2005 har onlineförsäljningen denna dag stigit i höjden och begreppet har spridit sig till Kanada, Storbritannien, Portugal, Tyskland, Chile, Colombia och Japan.

Även om det inte står en Thanksgiving middag på bordet hemma hos dig idag, kan det vara värt att skänka en tanke på vad du har att vara tacksam för.

Happy Thanksgiving önskar Flygstolen!

thanksgiving1

Skrivet av
Mer från Charlotte

Manhattan – mer än världens mest kända skyline

Denna veckan har vi New York tema på bloggen. Vad passar väl...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *