Melbournes matkultur

mat-melbourne
Foto: Kristoffer Granath – Passionaire

I vår andra bloggpost för veckan presenterar vi Melbourne utifrån ett matperspektiv. Inte nog med att Melbourne rankas som Australiens matstad nummer 1 så anses Melbourne hålla fanan högt även i konkurrens med världens metropoler. Och när världskända matkritikern, journalisten och kocken Anthony Bourdain påpekar att han hellre äter i Melbourne än i Paris så förstår ni hur hög klass maten håller i Melbourne. Varför? En av anledningarna är det otroliga utbud av olika typer av mat som Melbourne har att erbjuda vilket i sin tur är ett resultat av den massiva inflyttning som har skett till Australien från all världens hörn. Idag är Melbournes mångkulturella samhälle i stor utsträckning representerat även i utbudet av olika restauranger och ”Vad åt du igår?” är ett ungefär lika förekommande diskussionsämne som vädret är i Sverige. Dessutom haglar tipsen in så fort man frågar efter mat och matupplevelser som man inte får missa och som varierar mellan fine-dining restauranger, bistro, caféer och stans alla foodtrucks som bidrar till den kvalitet, enkelhet och tillgänglighet som Melbournes matkultur erbjuder.

Det är just food trucksen som med hjälp av sociala medier håller sina kunder uppdaterade om var de kommer att befinna sig som dagligen förgyller befolkningen med en matupplevelse som är svår att hitta på andra ställen. Raf (bild till vänster) representerar en ny generation individer som med kreativitet, nyskapande och hårt jobb ständigt ifrågasätter traditionella regler och strukturer. Samtidigt berikar han Melbournes matkultur då han är mannen bakom en av Australiens och Melbournes första food trucks, den så kallade Taco Trucken. Sedan 2009 bedriver han sin verksamhet utifrån en lagerlokal i området Brunswick som hans sex ombyggda skåpbilar dagligen lämnar för att förse invånare och turister med sin lättillgängliga och smakrika mat.

”För mig passar det perfekt att bedriva en verksamhet utifrån en skåpbil eftersom det innebär att jag kan vara flexibel. Till skillnad från en restaurang behöver jag inte gå till samma ställe varje dag och öppna utan jag kan ha öppet lite när jag vill och beroende på var Melbournes invånare befinner sig. En dag kan det vara i en park och en annan dag kan det vara på en musikfestival. Det är tjusningen med att driva en food truck”.

Idag cirkulerar de fyra Taco Truckarna i en rad olika områden runt om i Melbourne under veckans alla dagar. Var de befinner sig beror på i vilka områden man lyckas skaffa en licens vilket ofta är i ytter områdena av Melbourne. Hur hittar man dem? Antingen på Twitter eller Facebook. Och trots att skåpbilarna bara kan hålla en viss volym mat så är möjligheterna oändliga, inte minst på grund av att matsalen kan vara en hel stad.

 

Tips:

Shanghai Street Dumpling på 139 Little Bourke Street i China Town

The Commoner på 122 Johnston Street i området Fitzroy

Cicciolina på 130 Acland Street i St.Kilda

Tank Fish & Chippery på 149 Lygon Street i Carlton

Trunk på 275 Exhibition Street i CBD

 

I samarbete med:

image001

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vinnarna i vår tävling

Tack för alla kommentarer på Facebook, bloggen och texter ni skickat in....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *