Musik, konst och festivaler i Melbourne

Graf-melborneFoto: Passionaire

Att Melbourne tidigare i år hamnade på andra plats på världskända magasinet Monocle’s lista av ”Worlds most liveable cities” har den australienska storstaden bland annat sitt kulturliv att tacka. Melbourne är en av städerna som sedan lång tid tillbaka har insett vikten av ett rikt kulturliv och den påverkan ett rikt kulturliv har både på turism såväl som på att hålla de lokala invånarna aktiverade och stimulerade. Att mycket av kulturen dessutom sker på Melbourne’s gator, helt gratis, gör det inte sämre vilket utmynnar i att det i stort sett alltid händer något på Melbourne’s gator som med tiden blivit ett levande kulturhus som ständigt förändras. Och trots att det satsas mycket på kultur från stadens sida så sker det alltid i samverkan med lokala konstnärer och entreprenörer vilket har utmynnat i en oändligt lång lista av årliga kulturfestivaler som inte bara lockar folk i Melbourne utan ser till att folk reser från all världens hörn för att uppleva.

Att det första vi såg och upplevde efter att vi hade checkat in i vår lägenhet i området St. Kilda var street art, gatuartister och livespelningar var givetvis inte någon tillfällighet och det är i högsta grad de enskilda kulturutövarna som skapar det vibranta och diversifierade kulturliv som Melbourne har att erbjuda. Idag är Melbourne världskänt på grund av sin starka street art kultur som inte bara lyser upp och förändrar områden, byggnader och mörka ”laneways” utan tillåter Melbournes street art konstnärer att ge uttryck för sin kreativitet och skapandeglädje. Men trots att street art kulturen är väldigt stark så görs inte mindre satsningar på gallerier eller museum för det. Från mer officiella håll har man dessutom accepterat street art som konstform och har därför ett etablerat samarbete med lokala fastighetsägare och street art konstnärer. Det i sin tur har utmynnat i flertalet lagliga street art väggar runt om i stan där myndigheter, fastighetsägare och konstnärer i samverkan utnyttjar public spaces i strävan att skapa ett levande kultur- och cityliv.

På en av de lagliga, och kanske den mest kända ”lanewayen” Hosier Lane i centrala Melbourne träffade vi Tara (bild till höger). Hon är en av många artister som genom staden har fått en street art licens och därmed har möjligheten att utföra sin konst på ett lagligt sätt.

”Jag trodde aldrig att jag fortfarande skulle vara så passionerad av street art. Till en början gjorde jag det mest på skoj och trodde egentligen aldrig att det skulle vara något som jag skulle hålla på med under en längre tid. Nu målar jag mest på min fritid vilket är mitt sätt att ge uttryck för min kreativa sida. Anledningen till varför jag fortfarande är passionerad och intresserad av street art är till stor del på grund av att det alltid kommer nya tekniker, nya verktyg och ny talang som vill utvecklas. Det ger mig viljan att hela tiden utvecklas och vara en medskapare av en urban stadskärna”.

Om ni inte har fått nog av Melbourne fortsätter vi vår skildring om varför Melbourne är en så grym stad imorgon! Hoppas ni också hänger med!

 

I samarbete med:

image001

 

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Fördelar med hyrbil på semestern

Tänk att köra själv längs 42nd street på Manhattan i New York,...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *