Melbournes musikscener

music_melbourne
Foto: Kristoffer Granath – Passionaire

I veckans sista blogginlägg om Melbourne lyfter vi fram musiken för faktum är att om man åker till Melbourne så är det i stort sett omöjligt att missa ett av de 62.000 musikakter som årligen arrangeras. Ja ni hörde rätt 62.000 akter! På allt ifrån klubbar, barer, festivaler och gator sprids musik som en löpeld vilket gör Melbourne till världens musikstad nummer ett utan tvivel. Bara i Australien arrangerar man ungefär 3 gånger fler musikarrangemang än det nationella genomsnittet och dessutom arrangerar Melbourne fler musikarrangemang per capita än Austin, Texas. Med det i åtanke så tror jag att ni har fattat hur viktig musiken är för lokalbefolkningen och varför australienska musiker är så många. I Melbourne är både den kommersiella- och independent scenen väldigt stora och faktum är att Melbourne med åren har sett till att världen fått ta del av en hel del kända artister. Eller vad säger ni om Olivia Newton John, Nick Cave, Crowded House och Flea från The Red Hot Chili Peppers. Dessutom är Melbourne hemstad för legenden, journalisten och musikentreprenören Ian Alexander Meldrum som med åren fått benämningen som kungen av australiensk popmusik.

 

Därför är det ganska enkelt att inse att vi relativt snabbt hittade en livespelning endast någon timme efter att vi hade landat i Melbourne. Bara stenkast ifrån vår lägenhet i St.Kilda ligger The Esplanade Hotel som sedan 1878 fungerat som location för en rad olika musikarrangemang. Under 20-talet var det ett utpräglat jazz och dans hak medan det på 70-talet såg folk vallfärda för att dansa disco. Sedan 80-talet har det i huvudsak stått som värd för rockrelaterade musikarrangemang och är idag australiens äldsta musikvenue.

 

Och givetvis var vi tvungna att intervjua en musikexpert under vår vistelse så vi letade rätt på Cornel Wilczek (bild högst upp). Ursprungligen från Adelaide men sedan lång tid tillbaka bosatt i Melbourne. Cornel är en av Melbournes främsta musikproducenter som under åren producerat artister som Nick Cave och gjort musik för en rad TV och film produktioner. I sin studio i södra Melbourne driver han Electric Dreams Studio som bland annat fungerar som en plattform för morgondagens musiktalanger samtidigt som de förser TV, film och musikindustrin med världsklass musik.

 

”Anledningen till varför Melbournes musikscen är så levande beror till viss del på att staden har insett hur viktig kultur och musik kan vara för en stads rykte och attraktionskraft. Melbourne Music Week som arrangeras varje år är ett lysande exempel på det och som under en vecka i november varje år attraherar besökare och artister från hela världen. Samtidigt har lokala klubb- och fastighetsägare insett vikten av att investera i högklassiga lokaler vilket har gjort att man utan tvekan kan se en rad olika musikevenemang varje dag om man har tid och ork”.

 

Det låter inte helt fel eller hur? Om jag skulle få ge er ytterligare ett tips så skulle jag definitivt sikta in mig på Melbourne Music Week som arrangeras i November månad varje år. Tyvärr missade vi årets arrangemang med någon vecka men det får vi ta igen nästa år ;-) Med det sagt så var detta vårt sista blogginlägg för denna gången. Jag hoppas att ni har uppskattat inläggen och förhoppningsvis har ett nytt resmål på er to-do lista. För tro mig. Melbourne är världsklass utifrån så många perspektiv. Inte minst med tanke på människorna som vi träffat för det är verkligen de som gör Melbourne till en så unik stad. Nästa gång vi ses är i februari/mars tror jag. Då rapporterar jag från Doha, Qatar!

 

Ha det bäst!

Peter Eriksson, Passionaire

 

I sammarbete med

image001

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Äventyrsvecka – Utforska grottor

Världens längst kända grottsystem Mammoth Cave National Park ligger i Kentucky USA....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *