Havanna – Framtidens resmål

Rom, cigarrer och salsa. Castro, Che Guevara och Hemingway. Revolution, kommunism och blockad. Associationerna till Kuba är många och det är landets historia och kultur som gör det till ett  så intressant land. De ansträngda utrikesrelationer som under många år har varit och den ekonomiska tillbakagången har satt sina spår. När Sovjetunionen föll 1991 och Kuba stod utan handelsförbindelser, var det turismen som till stor del blev landets räddning. Idag är turismen landets viktigaste inkomstkälla och står för över hälften av Kubas inkomst i utländsk valuta. Nyligen utsåg resesajten Tripadvisor Havanna till framtidens resmål nr 1.

Även om Kuba och framförallt huvudstaden Havanna genomgått stora kulturella förändringar under de senaste åren är det på många ställen där det känns som om tiden har stått stilla sen revolutionen 1959.  På gatorna rullar amerikanare från 40- och 50-talet och shoppinghyllorna gapar ofta tomma.

Havanna präglas av starka färger, pulserande musik och vänliga människor. Vardagsrummet är ute på gatan, det är inte konstigt om några spelar brädspel mitt på gatan eller att en gammal stereo med dåligt ljud spelar på högsta volym.

cuba2
Bild: CC by Philipp Volmer

Vill du uppleva det genuina Kuba ska du ta in på ett s.k. Casa Particular, landets motsvarighet till bed and breakfast. För ca 170 kr hyr du ett eget rum, ofta med tillhörande toalett och kokvrå, hemma hos en kubansk familj. Kubanerna är vänliga och kommer gärna med tips på vad som bör ses och vad som kanske bör undvikas.

Några av Havannas mest kända turistställen är hotellet Ambos Mundos, där Ernest Hemingway bodde under  sju år på 1930-talet. Hans rum, 511, är bevarat så som han skulle kunnat ha lämnat det. Inte långt därifrån ligger barerna El Floridita och La Bodeguita som sägs ha varit författarens favorittillhåll. ” My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita” ska Hemingway ha sagt och det kan du fortfarande ta honom på orden för. La Bodeguita ska dessutom vara den bar där mojiton uppkom.

hemingway
Staty av Ernest Hemingway på baren El Floridita. På väggen bakom ett kort på Hemingway och Fidel Castro. 

Letar du efter modernare barer med mer puls ska du gå till Submarino Amarillo, som du hittar på Calle 17/Calle 6, här spelar energiska coverband nästan varje kväll klockan 21:00, inträde ca 14 kr. Gillar du rom och whisky ska du gå till nyöppnade baren Café Madrigal, på Calle 17/Calle 2, där utbudet är stort.

Att tänka på om du ska resa till Kuba:

  • Visum – Du behöver visum för som svensk medborgare resa till Kuba. På turistvisum får du stanna upp till 30 dagar. Visum måste sökas innan avresa och kan inte ordnas på plats. För mer information besök www.allavisum.se/kuba 
  • Reseförsäkring – De kubanska myndigheterna kräver att du kan uppvisa giltig reseförsäkring. Saknar du reseförsäkring kan du köpa det vid inresa för 14 kr/dag.
  • Avreseskatt – Vid avresa från Kuba måste du betala 175 kr i flygskatt.
  • Valuta – Kubanerna använder sig av två olika valutor. Kubanska pesos (CUP) och konvertibla pesos (CUC), vilket är turistvalutan och som följer den amerikanska dollarn. Pesos går inte att få tag på utanför Kuba, det bästa är att ta med sig euro och växla till pesos på plats.
    Flyg till Havanna med Aeroflot. Fem avgångar i veckan från både Stockholm och Köpenhamn.
    Pris fr. 7554 :-/pers

 

Logo_eng_b

 

Skrivet av
Mer från Charlotte

Snögaranti

Är du som jag som vill ha snö när det är vinter?...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *