Xīnnián hǎo – Gott Nytt År!

Ja, alltså gott nytt kinesiskt nyår.

San-Francisco-Chinese-New-Year

 

Det kinesiska nyåret följer månkalendern som har använts i Kina sen urminnes tider. Kalendern baseras på månens fyra faser (fyra veckor) vilket utgör en månad. Varje månad inleds med nymåne, då syns inte månen från jorden för att den befinner sig mellan jorden och solen.  Nyåret infaller andra nymånen efter vintersolståndet och kan variera mellan 21 januari och 19 februari.

     Ormens år 2013                                               Hästens år 2014

orm                                   hast
2013-02-10 – 2014-01-31                            2014-01-31 – 2015-02-18  

Det kinesiska nyåret är den viktigaste högtiden i den kinesiska kulturen och en högtid som firas med familjen. Enligt den kinesiska astrologin, som bygger på en 12-årig cykel av djursymboler,  så ska djurens unika egenskaper påverka de människor som föds under respektive djurs år.

Inför nyåret städas hela huset och pyntas med rött, färgen som står för lycka och ett lyckosamt år. Dörrgudar föreställandes historiska generaler och sagofigurer klistras på portar för att skydda de som bor där mot onda andar. Barnen får ofta pengar i röda kuvert som symboliserar det kommande årets rikedom och lycka.

Det kinesiska nyåret firas inte enbart i Kina utan även flera andra Asiatiska länder följer månkalendern, därtill firas det i Chinatown’s över hela världen. Det räknas med att ca en sjättedel av jordens befolkning firar kinesiskt nyår, däribland över en miljard kineser.

Nyåret firas egentligen för att vintern är slut och för att välkomna våren, därför efterföljs nyårsafton av sex dagars vårfestival när kineserna är lediga.

chinese-new-year-parade-san-francisco

 

Fira in det kinesiska nyåret utanför Kina.

San Franciscohär firas det nya året in med den största Nyårsparaden utanför Asien. Ingen annanstans kan du se så många vackra flottar, kostymer, lejon och fyrverkerier. Paraden präglas även av musikkårer, akrobater, dansare, kampsportare och den över sex meter långa Golden Dragon som avslutar paraden. Draken som är pyntad med färgglada pompoms, vit kaninpäls och silverdetaljer kräver 100 personer för att få draken att dansa och anses vara ett hedersfullt uppdrag.

New York utmanar San Francisco om den största Nyårsparaden. Paraden som går genom Little Italy, Lower Manhattan till Chinatown uppges ha närmare 10 000 deltagare.

Londons Chinatown dukar upp på gatorna med matstånd och hantverk. Paraden går från West End till Trafalgar Square med uppträdanden och naturligtvis dansande lejon.

 

 

Skrivet av
Mer från Charlotte

Boston – de lärdas stad med en internationell prägel

Bild – Boston Skyline: CC by John Stracke Boston är kanske mest...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *