Den blöta Songkran festivalen i Thailand

Vill du vara med och fira in det thailändska nyåret? Då ska du definitivt bege dig till Thailand och se till att vara i landet mellan den 13 – 15 april. Thailand börjar det nya året den 1 januari men landet uppmärksammar varje år även det thailändska nyåret. Detta räknades förr ut med hjälp av den astrologiska kalendern men har under många år haft ett fast datum, 13 – 15 april. Songkram festivalen kännetecknas av otroligt mycket vatten och det är tillåtet att kasta vatten på varandra, på bilar, bussar, ja praktiskt taget på vem som helst och vad som helst. Nyåret infaller i slutet av den varmaste delen och i början av regnperioden. Tanken med att kasta vatten på varandra är att man går ett nytt år till mötes, alldeles ren och förhoppningsvis lycklig.

Runt om i Thailand högtidlighålls nyåret med stora festligheter och många thailändare tar tillfället i akt att besöka vänner, familj och kanske bege sig till sina hembygder.
Den offentliga öppningsceremonin av festivalen sker i Bangkok på det buddistiska templet Wat Pho.

Wat Pho
Bild: CC by Andrea Schaffer

Songkran festivalen börjar med att många människor, den 13 april, beger sig till templet i byn eller i staden och skänker mat till munkarna. Senare på dagen är det tradition att tvätta Buddhastatyer, och när denna ceremoni är avklarad startar vattenkastningen. Songkran kallas därför även för vattenfestivalen. Under det thailändska nyåret har många människor som tradition att hylla de döda. Denna ceremoni kallas för Bangsakun och utförs av munkarna i templet.

Festligheterna är livliga och blöta runt om i Thailand under dessa tre dagar, men blötast och livligast är det i Chaing Mai i norra Thailand. Här pågår intensiva festligheter och det rekommenderas att inte vara ute nattetid ifall du inte är en van Songkran-deltagare.

Songkran
Bild: CC by albertfoo1964

Runt om på många håll är det inte bara vatten som kastas utan även vit färg. Denna vita färg, som kan vara antingen talk eller gips, kletas in i ansiktet och på kroppen och sägs betyda att man går det nya året lycklig tillmötes.

Gör som thailändarna, gå det nya året till mötes, rik och lycklig!

Du missar kanske Songkran festivalen i Thailand i år, men kolla in resorna inför hösten och vintern HÄR>>>

Skrivet av
Mer från Charlotte

San Francisco – en amerikansk promenadstad

Bild: CC by Salim Virji – Golden Gate Bridge San Francisco är...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *