Kroatiens pärla

I södra Kroatien på en smal landremsa mellan Bosnien och Adriatiska havet ligger hamnstaden Dubrovnik, Kroatiens pärla. Staden ar legat här sedan 700-talet och ett av bevisen på det är den 2 km långa, och på sina ställen 25 meter höga, stadsmuren som skyddar Dubrovniks gamla stad. Stadsmuren är den bäst bevarade i Europa och upptagen på Unescos världsarvslista. Mot en kostnad på knappt 50 kronor kan du klättra upp på muren och njuta av utsikten över stadens terrakottafärgade tak och havets kristallblåa vatten. Innanför murarna råder bilförbud, vilket välkomnas av både turister och stadens invånare.

Dubrovnik1
Blicka ut över gamla stan från stadsmuren. Bild: CC by Jeremy Keith

Från stadsmurens huvudport Pileporten upp till Luzaplatsen, som förr var stadens handelscentrum, går huvudgatan Stradun. Gatan som är marmorbelagd kantas av souvenirbutiker och längs med gatan finns små smala gränder med små caféer och butiker. Oavsett om du är ute efter shopping eller inte är det en speciell känsla att vandra omkring i denna gamla stad. Värt att kolla på är både den vackra fontänen Onofrios och Franciskaner-klostret är värda ett besök. I klostret har det sedan 1300 talet funnits ett apotek och än idag fungerar det att handla mediciner från apoteket, som numera håller samtida standard.

I Dubrovnik finns inga badstränder, men strax utanför staden på båda hållen ligger det hotell direkt vid stranden. Du kan också ta någon av båtarna som utgår från hamnen till de  närliggande öarna Lokrum och Lopud.

Dubrovnik är en välbesökt stad, många kryssningsbåtar gör kortare stopp här. Därför är prisnivån också lite högre än i andra delar av Kroatien. Sök dig gärna bort från huvudgatan till förmån för sidogränderna, där priserna är lägre och maten godare.
Vill du testa traditionella lokala rätter ska du beställa  zelena menestra (kål- och köttgryta) ellerdubrovacka rozata (crème brulée). På restaurangen Otto Taverna serveras både kroatisk och internationell mat. Den moderna inredningen smälter fint in i den rustika restauranglokalen med välvda tak.

Natten kan du dansa in till latinotoner på Latino Club Fuego.

Dubrovnik2
Restauranger och caféer längs med gamla stans gator. Bild: CC by Alexandr Zykov

Skrivet av
Mer från Charlotte

Thanksgiving 2013

Thanksgiving firas i flera kulturer, det mest kända idag är det nordamerikanska...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *