Helg i Zagreb

Det är lördag förmiddag, solen värmer skönt i ansiktet där du sitter på en uteservering med en kaffe framför dig. Det ligger ett sorl av prat omkring dig, folk tränger sig förbi, råkar sparka till din stol när de drar ut sin egen, det är trångt mellan borden. Mitt emot dig sitter någon du tycker om, ni är kanske till och med flera runt bordet. Ingen säger något utan njuter bara av solens varma strålar och att iaktta det liv och rörelse som utspelar sig runt omkring er.

Så skulle din förmiddag kunna se ut om du just nu befann dig i Kroatiens huvudstad Zagreb. Där hör det  lördagen till att börja dagen tillsammans med goda vänner och kaffe på någon av stadens otaliga cafébarer. Oftast sitter de här långt in på eftermiddagen och  ju längre dagen går så byts kaffet ut mot starkare drycker.

Zagreb som ligger vid floden Sava hade en central roll redan på medeltiden. Här blandas gamla hus med flera hundra år på nacken, med nybyggnationer i modern arkitektur.

3616820878_6396213e0c_b
Bild: CC by Milton Harris

För den som är shoppingsugen finns det mycket att välja mellan. Förutom de traditionella varuhusen och trendiga designerbutikerna lockar marknadstorget Dolac många besökare med dess härliga utbud av kryddor och mat. Park Maksimir är Zagrebs största park som är känd för dess mångfald av växter och djur, framförallt alla fågelarter som finns att skåda här. När du har liv och rörelse omkring dig promenerar du på Bogovićeva och Tkalčićeva, och kan slå dig ner på något av de många caféer eller barer som ligger sida vid sida.

Fördelen med Zagreb är att huvudstaden är mindre än många andra städer och det är enkelt att promenera omkring mellan de olika sevärdheterna, som många ligger inom 2- 3 km avstånd. Blir du trött i fötterna finns det ett väl utbyggt nät av både bussar och spårvagnar som du kan hoppa på.

När du vill uppleva den gamla bebyggelsen ska du bege dig till stadsdelen som heter Gardec. Detta är Zagrebs svar på Gamla stan, och här finns det både äldre palats och trånga gator och gränder.

6242019737_47dee77d3d_b
Bild: CC by Pedro Ferreira

I Zagreb är det lätt att hitta restauranger som serverar mat från världens alla hörn. Om du vill prova något av landets specialiteter ska du bege dig till restaurang Baltazar. Här bjuds det på kroatiska rätter i form av grillat kött tillsammans med lokalproducerade tillbehör.

Restaurang Vinodol är centralt belägen och bjuder sina gäster på en meny med kött, fågel och vegetariska rätter. Sommartid kan du avnjuta deras delikata rätter på restaurangens uteservering

För den som vill roa sig erbjuder Zagrebs nattliv ett stort utbud av trendiga barer och dansställen. Ta en öl på den populära baren Oliver Twist för att sedan förflytta dig till baren med det klassiska namnet Hemingway. Här kan besökarna välja en drink från en drinklista som innehåller imponerande 250 olika sorters drinkar. Vill du känna av jazzens toner förflyttar du dig till trendiga BP Club. Här blir borden fort upptagna när det är livespelningar.

Ett besök i Zagreb passar året om; det är alltid öppet och du är alltid välkommen.

 

Skrivet av
Mer från Charlotte

Peking – Mystisk atmosfär i en jättestad

    Denna vecka har vi tema Kina, detta stora land i...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *