Oktoberweekend i ett ljummet Barcelona

Nu är det mycket fokus på långresor inför hösten och vintern. Men ännu kan du uppleva skönt väder i södra Europa, dessutom är det lägre priser och mindre trängsel än under högsäsong. Boka in en weekend innan hösten och vintern tar kommandot över Europa.

Josephine från vår kundtjänst berättar om varför hon har fastnat för Barcelona.

Anledningen till att vi återvänder till Barcelona gång på gång jag och min sambo är för att vi trivs så bra. På dagarna kan vi hänga på stranden och bada i medelhavet och framåt kvällarna drar vi oss inåt stan för att strosa i gränderna för lite shopping och mat. Från stranden, Barceloneta intill Ramblas tar det ca 15-20minuter att promenera beroende på vilken väg man väljer. När fötterna är trötta stannar vi till vid en av alla uteserveringar för något gott att dricka i värmen. Att bara sitta och titta på folk är ett nöje i sig, här finns människor från hela världen samlade och mellan mars- oktober är Barcelona fullt av turister. Vädret visar sig från sin bästa sida under dessa månader också.

Det finns gott om mysiga restauranger som erbjuder allt från inhemsk mat så som exempelvis tapas, paella, skaldjur till internationella rätter.
Gillar man tapas är ett hett tips för lunch att gå förbi La Bouqeria, matmarknaden som ni finner mitt på La Ramblas. Här kan man avnjuta inhemska små tapas rätter, nyfångade skaldjur, lufttorkad iberisk skinka, oliver, färsk frukt och mycket mer. El Quim de la Boqueria är som en så kallat stall på marknaden som vi brukar gå till.

Var beredd på att det kan vara mycket folk och trångt och ibland svårt att finna en ledig sittplats men det är värt väntan.

labouqeria2
La Bouqeria Bild: Privat

 paella
Spaniens nationalrätt paella. Bild: Privat

Vi tycker om att upptäcka nya restauranger och brukar därför stanna till där vi tycker ser mysigt ut. Ibland blir det i stan på ett mysigt torg och andra gånger drar vi oss neråt strandpromenaden till en av de mysiga fiskrestaurangerna.

Att se
Det finns många sevärdheter i Barcelona och köerna är oftast långa för att komma in. Istället för att spendera tid i köer räcker det att studera byggnader så som La Sagrada Familia, Casa Milâ, Casa Batlló osv. utifrån, ta någon bild och sedan lägg tiden på att njuta av staden och gör något roligare istället.

 

lasagradafamilia        DSC02664
La Sagrada Familia                                                             Casa Milâ
Bild: Privat

Värt ett besök dock för den konstintresserade är Picasso Museet som ligger i hjärtat av de gotiska kvarteren. Här finner ni Picassos tidigare verk från hans ungdomsår.

En plats som vi valt att besöka ett flertal gånger är Parc Güell, en park som ligger i Graciaområdet och som präglas av Antoni Gaudís mosaikkonst. Parken ligger på en höjd och vägen dit går uppför, tips är att ha sköna skor på sig. Bäst tid att besöka parken är på morgonen innan solen är som hetast. Förr var det gratis att gå in i parken men idag tas en entréavgift.

parcguell2
Park Güell med utsikt över staden. Foto: Privat

Vid entrén möts man av en stor mosaiködla som har kommit att bli en symbol för Barcelona, följer man trapporna upp i parken kommer man till en stor avsats som en terrass kantad av mosaik och som bjuder på häftig utsikt över hela Barcelona.

parcguell1
Gaudis ödla har blivit en symbol för Barcelona
Bild: Privat

Då jag har en fotbollstokig sambo har det blivit ett par besök på Camp Nou. En fotbollsmatch i Barcelona är en folkfest, vågen går över stadion och åskådarna sprudlar av glädje och energi. Detta är verkligen något som bör upplevas. Även om jag inte är jätteintresserad så är detta riktigt häftigt!! Biljetter finns oftast att få tag på turistinformation på Placa Catalunya.

campnou
Magisk stämning på Camp Nou. En upplevelse oavsett om du är fotbollsintresserad eller inte.
Bild: Privat

Ta sig runt
Bästa sättet att se staden är till fots men efter långa dagar kan det vara skönt att ta sig runt på annat sätt.
Då är det enkelt att lösa ett klipp-kort för kollektivtrafiken, samma kort gäller både för buss, tunnelbana och spårvagn och köps i en automat vid stationen eller i en kiosk, kostar ca 11 EUR for 10 resor. Det går även bra att betala direkt och en enkelresa kostar ca 1,5 EUR.

Bekvämast är självklart taxi men det kan bli ganska kostsamt pga mycket trafik och köer.

Enklast från flygplatsen tar man flygbussen som går med några stopp direkt in till Placa Catalunya, enkelväg kostar från 6 EUR/person.

Se upp
Barcelona har tyvärr gott om ficktjuvar precis som många andra storstäder och de rör sig ofta i turistområdena kring, La Rambla och Placa Catalunya.
Håll hårt i era saker och lämna aldrig något ur sikte, de tar chansen så fort de kan.
Trots att jag besökt Barcelona ett flertal gånger har jag eller någon i mitt resesällskap aldrig råkat ut för några ficktjuvar.

Hoppas du kommer tycka lika bra om Barcelona som jag gör!

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Cattedrale Vegetale

Det här är så vackert att vi bara måste dela med oss!...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *