Få en smak av Grekland i Kalamata

Bild på gröna oliver

Den grekiska matkulturen är unik i sitt slag och oerhört populär även i övriga delar av världen. Mest känt är landet förmodligen för sin fetaost och givetvis sina oliver. Om du är ute efter att smaka på det genuina grekiska köket bör du därför åka till Kalamata som inte bara är berömt för oliver och olivolja utan också för sina fikon. Här kan du njuta av Grekland när det är som allra bäst!

 


Flyg direkt från Stockholm till Kalamata med Aegean Airlines, priser fr. 1.147 kr t/r!


 

 

Semestra i Kalamata

Bild på staden Kalamata i Grekland

Med sin ca 70 000 invånare är Kalamata den största staden på Peloponnesos i södra Grekland. Tack vare det behagliga klimatet attraherar destinationen turister året om och kombinerar en klassisk strandsemester med härlig citykänsla. I stadens centrum hittar du trendiga butiker och på torgen möts du av både caféer och tavernor. Söker du istället lugn bör du bege dig till strandpromenaden för att njuta av havets lugnande brus.

När du börjar bli sugen på att bada ska du ta dig till stranden Mikra Mantineia ca 15 minuter sydost om Kalamata. Det bästa är att det går att bada ända in i november, då vattentemperaturen ligger kring 20 grader. Det är också vid denna tidsperiod som du har det mest behagliga golfvädret i området. Kalamata har till och med blivit utsett till det bästa golfresmålet i Grekland för några år sedan.

 


Bo på The Westin Resort, ca 15 min från golfbanan Navarino Dunes. Priser fr. 1.339,-/natt – boka här!


 

Åk till Kalamata, så kommer du att möta kristallklara badvikar, bra shopping, golf i toppklass och givetvis utsökt mat!

 


Flyg direkt från Köpenhamn till Kalamata med Aegean Airlines, priser fr. 1.584,- t/r!


 

Njut av grekiska klassiker på Kalamatas restauranger

Det finns många klassiker som du bör smaka på under din resa till Kalamata, men det är några maträtter som du absolut inte får missa. Om ni är flera som går ut och äter så går det jättebra att beställa in flera huvudrätter som ni sedan äter tillsammans. I Grekland är det nämligen inte alls särskilt konstigt att man delar på maten och tar från varandras tallrikar.

 

Horiatiki Salata

Bild på en Horiatiki Salata

Det är inte mycket som slår en traditionell grekisk sallad. Framför allt inte när den toppas med äkta grekisk olivolja och smakrik fetaost. Denna sallad kallas ibland också för bondsallad och innehåller oftast just fetaost, gurka, oliver, rödlök och tomat. I Grekland serveras den dessutom med sardeller.

 

Kalamari Tigmanito

Bild på friterad bläckfisk

Kalamari Tigmanito är bläckfisk när den är som godast, nämligen friterad i ringar. Rätten serveras ofta med några skivor citron, lite sallad och dipp.

 

Souvlaki

Bild på souvlaki (grekiska grillspett)

Souvlaki är en av det grekiska kökets snabbmatsrätter och består av olika typer av kött som grillas på spett. I Grekland är det fläskkött som ursprungligen användes till rätten, men nu finns den också i en mer modern version med kyckling. Souvlaki kan ätas för hand direkt från spettet, i pitabröd med sås eller på en tallrik tillsammans med pommes frites.

 

Moussaka

Bild på en bit grekisk moussaka

Moussaka är den grekiska motsvarigheten till lasagne. Rätten består av skivade auberginer och ibland även tomater som varvas med malt lamm, eller annat rött kött, och som sedan toppas med någon form av sås eller äggstanning med ost.

 

Gyros

Bild på en grekisk gyros

Gyros är ännu en av Greklands snabbmatsrätter och består av skivat fläsk som tillagas på ett roterande spett, likt kebab. Även kyckling och lamm används ibland till rätten, men den brukar serveras i pitabröd. Det är däremot också vanligt att istället äta köttet tillsammans med pommes frites, tzatziki och en lättare sallad. Ofta är det landets regionala skillnader som avgör hur du kommer att få avnjuta din gyros.

 


Boka ditt hotell i Kalamata här!


 

Flyg från Göteborg till Kalamata med Aegean Airlines, priser fr. 2.841,- t/r!

Bild på sponsring med flygbolaget Aegean

 

Trevlig resa!

Skrivet av
Mer från Mia

Wien i Mozarts fotspår

Det är utan tvekan så att Wolfgang Amadeus Mozart är en av...
Läs mer

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *