Så reser du på egen hand i Kina

Bild från kinesiska muren i Kina

Kina är ett av de mest välbesökta länderna i världen, vilket kanske inte är särskilt överraskande med tanke på allt spännande som går att uppleva i landet. Desto vanligare blir det dessutom att upptäcka landet på egen hand så att du kan njuta av full frihet över hur din resa ska se ut.

 

Fortsätt att läsa för att ta del av vad du ska tänka på om du vill resa på egen hand i Kina!

 


Flyg från Stockholm till Beijing med Finnair, priser fr. 4073,- t/r!


 

Svårigheter med språket

Bild från torg i Kina

Språkbarriären är något större när du reser till Kina än till många andra länder. Så länge du håller dig till de mer populära städerna är engelska vanligt förekommande. På hotell, restauranger och i affärer är de vana vid turister, vilket har medfört att de flesta kan engelska. Dessutom finns det, nästan uteslutande, alltid en meny på engelska när du vill äta i storstäderna.

Vill du söka dig längre västerut i landet eller till mindre orter, så bör du vara medveten om att du kommer stöta på svårigheter med språket. Så se till att investera i ett lexikon och att läsa på om vanliga fraser innan du åker.

 

 

Var försiktig

Bild på tempel mot solnedgång i Kina

Att resa på egen hand i Kina är definitivt inte farligt, men det innebär å andra sidan att du är utan den trygghet som ett resesällskap innebär. Tyvärr är du också ett något lättare byte om du, mot förmodan, skulle stöta på någon som vill tjäna lite pengar. Se därför till att fråga personalen på ditt hotell om lokala kostnader för taxi, mat och sevärdheter. Granska både notor och kvitton, så att du vet att du har betalat en lämplig summa.

Är du i en storstad ska du dessutom komma ihåg att man prutar i nästintill alla butiker och definitivt på marknaderna. Ofta ska du inte betala mer än en fjärdedel av de ursprungliga priset!

Se också till att du har tillräckligt med pengar med dig för att klara dig hela resan. Du har ju trots allt ingen med dig som kan betala för dig om något skulle hända. Det kan också vara klokt att hålla kontakten med dina nära och kära med jämna mellanrum. Kom ihåg att berätta var du planerar att åka härnäst.

 


Flyg från Köpenhamn till Beijing med Finnair, priser fr. 4539,- t/r!


 

Ta dig runt

Bild på berg i Kina

Det kan vara något problematiskt att ta sig runt i städerna om du har svårt för att uttala det kinesiska namnet och taxichauffören inte är tillräckligt duktig på engelska. Se därför till att skriva ut vad som bäst kan beskrivas som en sorts visitkort från hotellets hemsida före avresa. Detta kan du sedan lämna till din chaufför.

Alla hotell i storstäderna tillhandahåller kartor som redogör för en plats kinesiska och engelska namn. Be om denna innan du beger dig ut på stan så behöver du bara peka på det kinesiska namnet om du behöver fråga om vägen.

 


Flyg från Stockholm till Shanghai med Finnair, priser fr. 5073,- t/r!


 

En oslagbar upplevelse

Bild på Shanghai, Kina

Nog för att det är bra att var lite extra försiktig och förutseende om du ska resa på egen hand i Kina, men du kommer också att, bokstavligen, ha en hel ryggsäck full med minnen. Du kommer att träffa nya människor och uppleva landet på ett sätt som inte hade varit möjligt om du rest med sällskap.

Ett avslutande tips är att köpa med dig en bra guidebok som innehåller allt från kartor och restaurangtips till transportinformation och enklare översättningar.

 


Flyg från Göteborg till Shanghai med Finnair, priser fr. 5075,- t/r!


 

Bild på sponsring med flygbolaget Finnair

 

Trevlig resa!

Skrivet av
Mer från Mia

Hit ska du resa i september

Har du svårt att bestämma dig för var du vill åka? Här...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *