7 anledningar att besöka Amsterdam

Bild på hus i centrala Amsterdam i Nederländerna

Till Amsterdam kan du resa både som gammal och ung eftersom staden erbjuder ett stort utbud av vitt skilda sevärdheter och aktiviteter. Årligen lockar staden över 1,5 miljoner besökare som vill åka på mysiga båtturer längs stadens kanaler, se tulpaner i blom och uppleva den fantastiska kulturen.

 

Här får du 7 anledningar till varför du måste besöka staden!

 


Flyg direkt från Stockholm till Amsterdam, priser fr. 1158,-


 

1. King’s Day

Bild på hund klädd i orange inför King's Day i Amsterdam, Nederländerna
Bild: iamsterdam.com

King’s Day, tidigare känt som Queen’s Day, är en dag där både Amsterdams invånare och dess besökare är inbjudna till en av världens största gatufester. Du kan njuta av livemusik, DJs och en marknad som sträcker sig över hela staden. Dagen till ära klär sig alla i färgen orange, så kom ihåg att ta med dig en orange tröja.

 

2. Shoppingen

Bild på liten butik i Amsterdam, Nederländerna
Bild: iamsterdam.com

I Amsterdam hittar du flera olika områden som erbjuder bra shopping. Många beger sig direkt till Kalverstraat där du hittar alla de stora butikskedjorna. Annars är en rekommendation att istället bege dig till De Negen Straatjes, som är ett flertal pittoreska gator som kopplar samman de två de största kanalerna Leidsegracht och Raadhuisstraat. Här hittar du över 200 återförsäljare med en salig mix av butiker som säljer allt från designerkläder till vintageprodukter och handgjord kosmetika.

 

3. Marknaderna

Bild från marknad i Amsterdam, Nederländerna
Bild: iamsterdam.com

När du tröttnat på att springa i klädesaffärer ska du bege dig till en av Amsterdams många marknader. Här kan du göra stora fynd och samtidigt prova på några lokala delikatesser. Om du vill besöka några av de mer populära marknaderna så ska du bege dig till Albert Cuypmarket, Westerstraat market, Waterlooppleins loppmarknad eller den flytande blomstermarknaden längs kanalen Singel. Är det främst mat som du är ute efter så ska du istället bege dig till Noordermarkt och Lindengracht som ligger några hundra meter ifrån varandra.

 


Flyg direkt från Köpenhamn till Amsterdam, priser fr. 1115,-


 

4. Kulturen

Bild från Museumplein i Amsterdam, Nederländerna

Om du är intresserad av av konst i olika former så ska du bege dig till Museumplein som är Amsterdams kulturella nav. Här hittar du Rijksmuseum (se bild), Van Gogh-museet och Stedelijk Museum of Modern Art. Besöker du staden under vinterhalvåret kan du dessutom åka skridskor på det stora torget som då förvandlas till en isrink.

 


Köp biljetter till Rijksmuseum och gå före i kön


 

Bild från Anne Frank-huset i Amsterdam, Nederländerna
Bild: iamsterdam.com

I Amsterdam kan du också besöka huset vid Prinsengracht där Anne Frank och hennes familj gömde sig från nazisterna. Ett tips är att noga överväga vilken tid på dygnet som du beger dig hit eftersom det lockar en hel del besökare. Bäst är tidigt på morgnarna.

 

5. Tulpanfälten

Bild på tulpanfält i Nederländerna

Ingen resa till Amsterdam är komplett utan att ha upplevt tulpaner i full blom, hur klyschigt det än må vara. Även om den mest kända platsen att köpa tulpaner på är den flytande blomstermarknaden Bloemenmarkt, så bör du ta dig ca 20 minuter till det världskända Bollenstreek. Här möts du av vidsträckta hav av tulpaner. Är du något av en fanatiker när det kommer till blomman så kan du dessutom besöka Amsterdam Tulip Museum i området Jordaan.

 

6. Kanalerna

Bild på en sightseeingbåt i en kanal i Amsterdam, Nederländerna

Bild på upplyst bro över en kanal i Amsterdam, Nederländerna

Under 1600-talet byggdes Amsterdams kanaler för att hålla havet i schack. Nu är de skyddade av UNESCO och en välkänd del av staden. Kom ihåg att kanalerna är minst lika vackra att titta på även när det är mörkt. Då tänds broarna upp, vilket skapar en vacker reflektion i vattnet. Men det är givetvis ett måste att ta en guidad båttur under dagstid. Då får du både en rundtur av staden samtidigt som du lär dig mycket intressanta fakta om Amsterdam.

 


Flyg från Göteborg till Amsterdam, priser fr. 1415,-


 

7. Ölprovning i en väderkvarn

Bild på bryggeriet Brouwerij't IJ i Amsterdam, Nederländerna

Minst lika klyschigt som tulpanerna är givetvis väderkvarnar när det talas om Nederländerna. I Amsterdam finns det bara åtta stycken kvar och den som är lättast att besöka är de Gooyer i den östra delen av staden. Men det bästa är att detta inte bara en vanlig väderkvarn utan detta är också tillhåll för bryggeriet Brouwerij ‘t Ij där du kan få guidade turer med smakprov eller sätta dig ner på den stora terrassen utomhus.

 

 

Boende i Amsterdam

Bild från hotellet Grand Hotel Amrâth i Amsterdam, Nederländerna

Lyx: Grand Hotel Amrâth Amsterdam, priser fr. 2793,-/natt!

 

Bild från hotellet WestCord Art Hotel i Amsterdam, Nederländerna

Medel: WestCord Art Hotel Amsterdam, priser fr. 1601,-/natt!

 

Bild från hotellet West Side Inn i Amsterdam, Nederländerna

Budget: West Side Inn Amsterdam, priser fr. 924,-/natt!

 

Trevlig resa!

Skrivet av
Mer från Mia

Shoppa höstmodet i Antwerpen

Trots sin något ringa storlek, i jämförelse med mer välkända shoppingdestinationer, så...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *