Wien i Mozarts fotspår

Bild över Wien och en staty på Mozart

Det är utan tvekan så att Wolfgang Amadeus Mozart är en av historiens allra främsta musikaliska begåvningar. Han föddes i Salzburg, men bosatte sig senare i Wien efter att han fattat tyckte för staden under ett besök. Det var här som han under sina sista år i livet komponerade några av sina mest välkända symfonier. Därför är det också till Österrikes huvudstad du ska åka om du vill få en inblick i Mozarts liv.

 

Här är sevärdheterna du inte får missa!

 


Flyg från Stockholm till Wien med Austrian, pris fr. 1.377 kr


 

Mozarts två första hem

Trots att Mozart endast hann bo i Wien under tio år, fram till han dog endast 35 år gammal, lyckades han och hans familj avverka en hel del adresser. Två av de första var Milchgasse 1 och Singerstrasse 7 där det idag finns plakat uppsatta. Tyvärr finns husen inte längre kvar.

 


Boka en rundvandring i Wien


 

Stephansdomen

Det var i den pampiga katedralen Stephansdom som Mozart och hans fru Constanze gifte sig. Två av deras barn har dessutom döpts här. Katedralen är definitivt värt ett besök, om inte för ditt intresse för Mozart så endast för att se den vackra byggnaden.

 


Bild på Stephansdomen i Wien, Österriske
Stephansdomen

 

Mozarthaus Vienna

Domgasse 5 var förmodligen den finaste adress som Mozart och hans familj bodde på under sin tid i Wien. Det var här som han skrev flera av sina kända verk, bland annat Figaros bröllop. Numera är byggnaden döpt till Mozarthaus Vienna och här hittar du idag museum, kafé och konsertsal.

 


Flyg från Köpenhamn till Wien med Austrian, pris fr. 1.513 kr


 

Café Frauenhuber

I Café Frauenhuber låg tidigare Jahns konsertsal där det sägs att Mozart gjorde sitt sista offentliga framträdande. När du ändå är här bör du passa på att smaka Kaiserschmarrn som är en söt, strimlad pannkaka som serveras med en plommonkompott och sägs vara oerhört god.

 

Kyrkogården St. Marx

Efter en ceremoni i Stephansdom begravdes Mozart på kyrkogården St. Marx, men det kom att ta lång tid innan man blev helt klar över var han låg. Även idag är det ingen som med hundra procents säkerhet kan peka ut var han blev begravd, men en uppskattning har gjorts och där står idag ett minnesmärke.

 


Bild på Mozarts gravplats på St Marx kyrkogård i Wien, Österrike
Mozarts gravplats på St. Marx kyrkogård

 

 

Bild på sponsring med flygbolaget Austrian Airlines

Taggar i artikel
, , ,
Skrivet av
Mer från Mia

Upplev mer i Florida

Journalisten och författaren Mia Gahne har kuskat delstaten runt och vaskat fram...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *