11 saker att göra i Thailand när du inte ligger på stranden

Bild från en strand i Thailand

Thailand är den oslagbara vinnaren när det gäller favoritdestinationer under vintern. Många lockas av den exotiska miljön, det trevliga folket och inte minst de vackra stränderna. Men här finns också förförande kultur och historia som du upplever bäst om du inte tillbringar dagarna i sanden.

Här listar vi 11 saker du borde göra (utöver att ligga på stranden)!

 


Flyg från Stockholm till Bangkok med Air France fr. 5796 kr


 

Sukothai

Bild på staty i den gamla staden Sukothai i Thailand

Ungefär fem timmar norr om Bangkok ligger Sukothai som mellan 1238 och 1438 var den första antika huvudstaden i kungadömet Siam. Byggnaderna som kvarstår är klassificerade som världsarv enligt UNESCO och en spännande plats att utforska. Det finns många minst sagt imponerande saker att se, som bland annat Wat Mahatat som är parkens största tempel.

 

Wat Rong Khun (Det vita templet)

Bild på Wat Rong Khun i Thailand

Förbered dig på en häftig syn när du besöker Wat Rong Khun, också känt som Det vita templet. Utsmyckningen och detaljrikedomen på byggnaden är oerhört imponerande och särskiljer den från landets övriga buddhistiska tempel. Syftet med att använda vit färg, istället för den typiska guldiga, är för att symbolisera Buddhas rena karaktär. Wat Rong Khun ligger beläget cirka 20 minuter söder om staden Chiang Rai i norra Thailand.

 


Boka en utflykt till Wat Rong Khun


 

Elephant Nature Park

Bild på elefanter i Thailand

Att tillbringa en dag i Elephant Nature Park är en oförglömlig upplevelse för alla djurälskare. Det är en specialpark i Chiang Mai som räddar och rehabiliterar asiatiska elefanter som har blivit vanskötta, skadade eller bara blivit till åren. Alla djur är fria att strosa i parken, bada, äta och interagera med besökarna närhelst de vill. Du har möjlighet att se elefanternas naturliga beteenden, mata dem och hjälpa till att bada dem i floden.

Läs mer här!

 

Grand Palace

Bild på templet Grand Palace i Bangkok, Thailand

Pampiga Grand Palace i Bangkok uppfördes som ny huvudstad för gamla Siam. Hela komplexet är byggt längs floden Chao Praya i Bangkok och omfattar imponerande 218 000 kvadratmeter med bland annat tronhallar, buddhistiska tempel och ovärderliga konstverk. Tänk på att du behöver åtminstone två eller tre timmar för att hinna utforska området ordentligt.

 


Flyg från Köpenhamn till Bangkok med Air France fr. 6911 kr


 

Ayutthaya

Bild från Ayutthaya i Thailand

Mellan år 1351 och 1767 var Ayutthaya ett thailändskt kungarike. Numera är det en spännande historisk park som dessutom är världsarvsklassificerad av UNESCO. Eftersom det bara ligger en timme norr om Bangkok är det lätt att åka hit över dagen. Som besökare kan du vandra runt tämligen fritt bland gamla tempel och kloster. Kom ihåg att inte missa det överväxta buddhahuvudet bakom Mahathat-templet som blivit en stor turistattraktion och en ikon för Ayutthaya.

 


Boka en dagstur till Ayutthaya


 

Doi Suthep

Bild över Chiang Mai från Doi Suthep i Thailand

Om du inte har sett utsikten från berget Doi Suthep har du inte varit i Chiang Mai. Härifrån har du en vacker vy över staden. För 35 år sedan blev Doi Suthep tillsammans med två andra berg och 161 kvadratkilometer med skog Thailands 24:e nationalpark. Ett år senare adderades ytterligare hundra kvadratkilometer.

 

Nationalparken Khao Yai

Bild på vattenfall i nationalparken Khao Yai i Thailand

Khao Yai är Thailands tredje största nationalpark och en av de mest välbesökta. Den breder ut sig över de fyra provinserna Saraburi, Nakhon Nayok, Nakhon Ratchasima och Prachinburi. Hit kan du åka hela året om och det tar dig cirka tre timmar att köra hit från Bangkok. I den västra sidan av parken hittar du flera nöjesparker och vingårdar som producerar några av landets mest prisbelönade varumärken som Pirom Khao Yai Reserve och Sawasdee Chenin Blanc. I södra och östra delen möts du istället av en fantastiskt vacker natur med djungel, vattenfall och dalar.

 

Phanom Rung

Bild på tempel i Phanom Rung, Thailand

Tempelkomplexet Phanom Rung är beläget på en slocknad vulkan i östra Thailand och är uppskattat för den häftiga arkitekturen. Det byggdes mellan 900- och 1200-talet som en hyllning till den hinduiska guden Shiva. Fyra gånger om året skiner solen genom templets alla 15 dörröppningar och då förlänger parken sina öppettider för att fira Phanom Rung Festival.

 


Flyg från Göteborg till Bangkok med Air France fr. 5768 kr


 

Nationalparken Khao Sok

Bild på båtar i nationalparken Khao Sok i Thailand

Khao Sok anses av många vara en av Thailands allra vackraste naturreservat tack vare dess djungel, kalksten, floder och sjöar. Det ligger i provinsen Surat Thani i landets södra delar, cirka 15 mil norr om Phuket. Här finns ett alldeles fantastiskt djurliv med asiatisk elefant, muntjak, vildsvin, björn, tapir och flertalet aparter. Du hittar många olika vandringsleder i parken som låter dig se allt den har att erbjuda.

 


Boka en utflykt till Khao Sok


 

Damnoen Saduak Floating Market

Bild från Damnoen Saduak Floating Market i Thailand

Det råder knappast brist på flytande marknader i Thailand, men Damnoen Saduak är den största och mest kända. Här finns båtar överallt som åker upp och ner längs kanalerna för att sälja alla tänkbara sorters frukt och mat. Marknaden ligger ungefär 10 mil väster om Bangkok och är definitivt värd körningen. Även om du inte planerar att göra några särskilda inköp är det en häftig upplevelse.

 


Boka en tur på den flytande marknaden Damnoen Saduak


 

Festivalen Loi Krathong

Bild på blomsterkorgar under Loi Krathong i Thailand

Varje år firas Loi Krathong-festivalen över hela landet när det är fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Detta brukar inträffa någon gång under novembers första hälft. Festivalen firas för att tacka vattengudinnan för allt vatten hon gett under det senaste året. Då sätts tusentals krathonger, små korgar formade som lotusblommor med ett ljus i, ut i floder och kanaler. Hela festivalen är full av färger och det råder alltid en fantastisk stämning.

 

Bild på sponsring med flygbolaget Air France

Skrivet av
Mer från Mia

7 anledningar till varför Düsseldorf är en perfekt weekenddestination

Düsseldorf är förmodligen inte det första som dyker upp i ditt huvud när...
Läs mer

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *