Upplev mer i Florida

Journalisten och författaren Mia Gahne har kuskat delstaten runt och vaskat fram guldkornen bland restauranger, barer, sevärdheter och shopping. I den nyutkomna reseguiden Mitt Florida har hon samlat alla sina personliga favoriter. Vi bad henne tipsa oss om vilka upplevelser man absolut inte får missa under ett besök i Miami.

 


Flyg från Stockholm till Miami fr. 3994 kr


 

Miamis arkitekturskatter

Bild på Art Deco-byggnad i Miami, Florida

Det spelar ingen roll om du är totalt ointresserad av arkitektur. De pastellfärgade art déco-husen är ändå ett måste och South Beachs egna supermodeller. Här hittar du nämligen världens största samling art déco-arkitektur – en studie i utsökta detaljer och glassfärger i alla tänkbara nyanser. De finaste exemplen ligger längs de tre parallellgatorna Ocean Drive, Collins Avenue och Washington Avenue, ungefär mellan 6th Street och 23rd Street.

Utgå gärna från Art Deco Welcome Center där du kan få veta mer, hoppa på en guidad gruppvandring (10.30 varje dag + 16.30 torsdagar, behöver inte bokas) eller hyra utrustning för en inspelad guidning och upptäcka arkitekturskatterna i din egen takt.

Art Deco Welcome Center hittar du på 1001 Ocean Drive. Läs mer på: www.mdpl.org

 

Havsnära promenad bland skyskrapor

Bild på skyskrapor i Miami, Florida

Barnet i mig tycker att det är något alldeles visst med att se turkost hav, värsting- lyxjakter och enorma skyskrapor – samtidigt. Så är du likadan rekommenderar jag varmt en promenad längs den här moderna parken som följer vattenbrynet. Här finns även en amfiteater där det ordnas konserter och liknande evenemang. Många av restaurangerna har stora uteserveringar mot vattnet. Här arrangeras även yogaklasser utomhus i grupp, helt gratis.

Men det bästa av allt: om du fortsätter att gå söderut ”runt hörnet” och in mot broarna bör du definitivt hålla ögonen öppna. Här är nämligen vattnet lite varmare och chansen är stor att du får se en familj manatees, det vill säga sjökor, ligga och guppa strax under ytan. Mitt i city! Du bör dock inte mata dem, då blir de lätt beroende av människor och får svårt att klara sig på egen hand. Hur stora de än är …

Bayfront Park hittar du på 301 North Biscayne Boulevard. Läs mer på: www.bayfrontparkmiami.com

 


Flyg från Köpenhamn till Miami fr. 4518 kr


 

Upptäck Little Havana

Bild på man med cigarr i Little Havanna i Miami, Florida

Även om den kubanska stadsdelen Little Havana gör skäl för sitt namn på så vis att den är förhållandevis liten är den ändå inte helt lätt att få grepp om. Visst kan det räcka med att strosa huvudgatan Calle Ocho upp och ner, men man blir inte så mycket klokare på hur livet egentligen ter sig i de här mambopulserande kvarteren. Då kan en guidad gruppvandring vara en lysande idé. Du erbjuds en blandning av promenad, kultur och mat. Du får provsmaka klassiska kubanska rätter på små familjeställen, allt ifrån den världsberömda cuban sandwich till glass och bakverk. Du får lyssna på traditionell kubansk musik och besöka de småskaliga cigarrtillverkarna.

Det finns ett flertal arrangörer, boka till exempel genom Miami Culinary Tours. Sköna skor rekommenderas.

Läs mer om Little Havana Food & Walking Tour på: www.miamiculinarytours.com

 

Se Miamis skyline från luften

Bild på Metromover i Miami, Florida

Jag tycker att det här är ett förträffligt sätt att se Downtown på. Ett helautomatiskt litet minitåg som går uppe i luften i en loop som visserligen inte är särskilt lång, men som ändå ger ett skönt perspektiv över stans imponerande skyline. Tågen går från fem på morgonen till midnatt och är alldeles gratis. Ett bra ställe att kliva på är till exempel vid Knight Center eller Bayfront Park och åka varvet runt. Tåget ansluter även till det större systemet Metrorail på vissa stationer, vilket går under öknamnet ”Metrofail” i folkmun, så det kanske man gör klokast i att undvika.

Läs mer om Metromover på: www.miamidade.gov/transit/metromover.asp

 


Flyg från Göteborg till Miami fr. 3966 kr


 

Upplev gatukonst i jätteformat

Bild från Wynwood Walls i Miami, Florida

Ska du uppleva en enda sevärdhet i Miami skulle jag varmt rekommendera Wynwood Walls. Här visas enorma verk av kända konstnärer från hela världen – men i jätteformat och på temat gatukonst. Lika häftigt för stora som små betraktare. Oavsett om du är konstkonnässör eller bara gillar att uppleva något nytt och härligt. Wynwood Walls bara växer och växer, och ibland är det svårt att veta var konsten börjar och slutar, men samtidigt är det väl det som är själva poängen med ett gatans museum – gränserna suddas ut och allt det tuffa och råa blir vackert. Det går att boka guidade turer av de ständigt växlande konstverken. Andra lördagen i månaden ordnas konstvandringar i området, Wynwood Artwalk.

Wynwood Walls hittar du på 2520 North West 2nd Avenue. Du kan läsa mer på: www.thewynwoodwalls.com

 


Mitt_Florida_omslag.indd

Mia Gahnes nyutkomna guide Mitt Florida ingår i den populära serien Karavan reseguider.

Läs mer om Mitt Florida: www.karavanforlag.se/bok/mitt-florida

Läs mer om Karavan reseguider: www.karavanforlag.se/kategori/resor

 

 

 

 


 

Bild på sponsring med förlaget Karavan

Skrivet av
Mer från Mia

Svenskarnas favoriter i vinter

Äntligen är det högsäsong för långa vinterresor till solen och värmen. Därför...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *