12 skotska inspelningsplatser från Outlander

Efter en lång väntan är det dags att återigen följa Claire och Jaime i tv-serien Outlander. Den 5 november släpps första avsnittet av den fjärde säsongen och vi har räknat ner dagarna i vad som känns i en oändlighet. Passa på att friska upp minnet med hjälp av dessa tolv skotska platser som du borde besöka om du älskar serien.

 


>> 10 platser du måste se om du älskar Game of Thrones <<


 

Doune Castle = Castle Leoch

Bild på borgen Doune Castle i Skottland

Bild på Castle Leoch i tv-serien Outlander

Den imponerande fästningen Doune Castle i närheten av Stirling byggdes redan under sent 1300-tal. I serien Outlander figurerar den som Castle Leoch som är hem till Jamies farbror Colum MacKenzie och hans klan under 1700-talet. Det syns däremot också i ett avsnitt från 1900-talet då Claire och Frank gör en dagstripp och besöker ruinerna från det gamla slottet.

 

Culross, Fife = Cranesmuir

Bild från staden Culross i Skottland

Bild från Cranesmuir i tv-serien Outlander

Staden Culross i Fife passar utmärkt i en TV-serie som berör tidsresor. Den har nämligen knappt förändrats sedan 1600-talet. I serien kallas Culross för Cranesmuir och är hemby till Claires vän Geillis och hennes man Arthur. Här hittar du också den örtträdgård som i serien ligger vid Castle Leoch.

 


Flyg från Stockholm till Edinburgh fr. 1.281 kr


 

Rannoch Moor = Craigh na Dun

Bild från Rannoch Moor i Skottland

Bild på Craig na Duhn från serien Outlander
Bild: starz.com

De häftiga stenformationen Craigh na Dun som för Claire tillbaka till 1700-talets Skottland är tyvärr endast påhittad. Däremot kan du besöka den vackra miljön som ligger omkring om du beger dig till Rannoch Moor. Det spekuleras kring att viss inspiration har hämtats från Callanish Stone Circle på Isle of Lewis medan andra menar att det är baserat på Clava Cairns eftersom det ligger nära Inverness.

 

Blackness Castle = Fort William

Bild på Blackness Castle i Skottland

Bild från Fort William i tv-serien Outlander

1400-talsslottet Blackness Castle används till scener från Jack Randalls huvudkvarter Fort William. I andra säsongen åker Brianna och Roger hit på ett besök, omedvetna om att det var här som hennes pappa Jamie plågades av ”Black Jack”. I verkligheten kallas Blackness Castle ofta för ”Skeppet som aldrig seglade” på grund av dess ovanliga form.

 

Falkland, Fife = Inverness

Bild från Falkland i Skottland
Bild: visitscotland.com

Bild från Inverness i tv-serien Outlander

Outlander inleds med en scen från 1940-talet, inspelad i den pittoreska staden Falkland som får figurera som den större staden Inverness. Det riktiga Inverness ansågs för modernt för att kunna se ut att vara från 40-talet och i säsong två även 60-talet. Vill du tillbringa en natt här så bör du bo på The Covenanter Hotel som i serien är Mrs. Baird’s Guesthouse. Det ligger alldeles i närheten av Bruce Fountain där Frank ser en man som stirrar på Claire genom deras hotellfönster.

 

Aberdour Castle = Klostret Ste. Anne de Beaupré

Bild på Aberdour Castle i Skottland

Bild från klostret Ste Anne de Beaupré i tv-serien Outlander
Bild: starz.com

Det vackra slottet Aberdour Castle figurerar som klostret Abbey of Ste. Anne de Beaupré. Det är hit som Claire och Murtagh tar Jaime för att kurera sig efter den plågsamma fängelsevistelsen. I verkligheten ligger Aberdour Castle längs Fifes kust och är ett av de äldsta murade slotten i Skottland.

 


Flyg från Köpenhamn till Edinburgh fr. 1.395 kr


 

Glencorse Old Kirk = Kyrkan där Jaime och Claire gifter sig

Bild på Glencorse Old Kirk i Skottland
Bild: glencorsehouse.co.uk
Bild från bröllopet mellan Jaime och Claire i tv-serien Outlander
Bild: starz.com

1600-talskyrkan Glencorse Old Kirk, nära Edinburgh, är platsen där Claire och Jaime knyter äktenskapens band. Alla externa scener från bröllopet, inklusive när bröllopsklänningen visas upp, filmades här. Nuförtiden är det en populär plats för just giftermål och frågan är om inte Outlander bidrar till att ännu fler vill säga ja vid Glencorse Old Kirk.

 

Highland Folk Museum = MacKenzie’s Village

Bild från Highland Folk Museum i Skottland
Bild: visitscotland.com

Bild från MacKenzie Village i tv-serien Outlander

Det vackra muséet i Newtonmore har replikas av traditionella höglandstorp vilket gjorde det till en perfekt inspelningsplats för serien. Du ser det i bakgrunden när Claire, Jaime och en del av männen som tillhör klanen söker skydd i första avsnittet. MacKenzie’s Village, som byn kallas, syns även när klanen kräver in hyra från invånarna.

 

Hopetoun House = Hertigen av Sandrighams hem

Bild på Hopetoun House i Skottland

Bild på hemmet till Duke of Sandringham i tv-serien Outlander

Hopetoun House är en pampig byggnad i närheten av Edinburgh. I serien används det som hem till  hertigen av Sandringham. Om du är sugen på att ta dig en närmare titt på huset ska du åka hit under sommaren när det öppnas upp för allmänheten.

 

Linlithgow Palace = Fängelset Wentworth

Bild på Linlithgow Palace i Skottland

Bild från Linlithgow Palace i tv-serien Outlander

Entrén och korridorerna till palatset Linlithgow syns i serien som Wentworth Prison där Jaime hålls tillfångatagen. Förr i tiden var det hem till kungar och drottningar i släkten Stewart. Trots att Jaimes vistelse där var fruktansvärd är det i verkligheten en trevlig plats att utforska, inte minst för att få en inblick i hur livet i ett sådant palats var en gång i tiden.

 


Flyg från Göteborg till Edinburgh fr. 1.671 kr


 

Midhope Castle = Lallybroch

Bild på Midhope Castle i Skottland
Bild: scotland.org.uk

Bild på borgen Lallybroch i tv-serien Outlander

Lallybroch, också känt som Broch Tuarach, är Jamies hem i tv-serien. Däremot är det hans syster Jenny som bor där. I verkligheten är det ett delvis förstört 1500-talshus nära Edinburgh. Om du åker hit så håll dig utanför huset. Tyvärr är det inte helt säkert att vistas inuti Midhope Castle. Därför användes en studio för att spela in de scener som utspelas inifrån borgen.

 

Glencoe = Scenerna från seriens intro

Bild från Glencoe i Skottland

Bild från Glencoe i tv-serien Outlander

En av höjdpunkterna med en resa till Skottland är spektakulära Glencoe. Det är här som alla vackra landskapsklipp du ser i Outlanders intro är inspelade. Hyr en bil och kör genom en miljö som bjuder på höga berg, åsar, forsande floder och vattenfall.

Skrivet av
Mer från Mia

Sri Lanka utmanar Thailand i höst och vinter

Det är inte längre bara Thailand som gäller när det är dags...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *