Världens 10 minsta länder

Utav alla världens drygt 200 länder är det knappast alla som kan ståta med en area likt Rysslands, Kinas eller Kanadas. Vissa är till och med så små att några av de största städerna är jättelika i jämförelse. Här är världens 10, till ytan, minsta länder!

 


>> Våra billigaste flygbiljetter just nu <<


 

Grenada

(344 km²)

Bild på en vacker öde strand på ön Grenada

Ön Grenada som ligger nordväst om Trinidad och Tobago i Karibien, känt som ”Kryddön”, är en av världens största producenter av muskot. Det är en omtyckt turistdestination med mycket franska influenser i form av bland annat arkitektur och konst.

 


Flyg till Grenada fr. 6.345 kr


 

Malta

(316 km²)

Bild från ön Comino i Malta

Den lilla önationen Malta i Medelhavet utgörs av tre öar och har över 450 000 invånare vilket gör det till ett av de mest tätbefolkade länderna i världen. Maltas soliga väder, vackra stränder och spännande historia gör det till ett populärt resmål för turister.

 


Flyg till Malta fr. 1.845 kr


 

Maldiverna

(300 km²)

Bild på en öde strand på Maldiverna

Det populära resmålet Maldiverna, beläget i Indiska oceanen, är det minsta landet i Asien sett till yta och antalet invånare. Det består av drygt 2 000 korallöar som är fördelade över 90 000 km² vilket gör Maldiverna till ett av de mest utspridda länderna i världen.

 


Flyg till Maldiverna fr. 5.638 kr


 

Saint Kitts och Nevis

(261 km²)

Bild på St Kitts från en strand på ön Nevis

De två öarna Saint Kitts och Nevis i Karibien var några av de allra första att ockuperas av européer. Deras ekonomi är helt beroende av turism, jordbruk och en liten tillverkningsindustri. Det är ett alldeles fantastiskt land att dyka i, tack vare det rika marinlivet.

 


Flyg till Saint Kitts och Nevis fr. 5.871 kr


 

Liechtenstein

(160 km²)

Bild på byn Balzers i Liechtenstein

Det tysktalande landet Liechtenstein är det enda i världen som är helt beläget i Alperna. Dess läge högt upp i bergen och det faktum att det inte finns någon flygplats gör det lite svårt att ta sig hit. Vill du besöka Liechtenstein får du flyga till Zürich och köra bil därifrån.

 


Flyg till Zürich fr. 1.446 kr


 

San Marino

(61 km²)

Bild på slott i San Marino

Stillsamma San Marino är helt omgivet av Italien och ett av de rikaste länderna sett till BNP per capita. Som tredje minsta land i Europa har det 30 000 invånare och en av de lägsta arbetslöshetssiffrorna i världen. Du tar dig enklast hit genom att flyga till Bologna.

 


Flyg till Bologna fr. 1.565 kr


 

Tuvalu

(26 km²)

Bild på en palmkantad öde strand på ön Tuvalu

Tuvalu, tidigare känt som Ellice Islands, är beläget nordöst om Australien i Stilla havet. Det är inte särskilt lätt att ta sig hit vilket innebär att turismen inte heller är särskilt stor. Under 2010 kom färre än 2 000 besökare till landet, varav större delen åkte dit på grund av arbete.

 

Nauru

(21 km²)

Bild på ön Nauru
Bild: Google Maps

Nauru ligger nordöst om Australien och är den minsta önationen i världen. Under 80-talet var det känt för sina fosfatgruvor men är numera ett lugnt land som inte lockar särskilt mycket turister. Ön hade tidigare det trevliga namnet Pleasant Island.

 

Monaco

(2 km²)

Bild på Montecarlo i Monaco

Monaco, beläget längs den Franska rivieran, har det största antalet miljonärer och miljardärer per capita i hela världen. Landet är omtalat för att vara en lekplats för de rika och kända. Men det är också populärt för dess Formel 1-lopp som en gång om året körs mitt i Monte Carlo.

 


Flyg till Nice fr. 1.366 kr


 

Vatikanstaten

(0,44 km²)

Bild på Vatikanstaten i solnedgång

Världens minsta land, Vatikanstaten, ryms i den italienska huvudstaden Rom. Det är hem till Peterskyrkan som är den största i sitt slag. Här förvaras några av de allra mest betydelsefulla konstverken från renässansen.

 


Flyg till Rom fr. 1.431 kr


 

Skrivet av
Mer från Mia

Destinationerna som ökat mest bland svenskarna

TravelNews har publicerat en sammanställd lista över destinationer som ökat mest i svenskars...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *