18 platser i Australien du borde lägga till på din bucketlist

Australien är fullproppat med spektakulära platser, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på dess imponerande storlek. Upptäck alldeles magiska stränder, häpnadsväckande nationalparker och oslagbar natur. Här tipsar vi om 18 platser i landet som du måste lägga till på din bucketlist!

 


>> 6 härliga sandstränder i Vietnam <<


 

Whitsunday Islands

Glöm Maldiverna, Mauritius och Seychellerna! Detta är Australiens paradisöar, Whitsunday Islands. Här hittar du en av landets allra vackraste stränder, nämligen Whitehaven Beach och givetvis en hel drös av avskilda vikar med turkost vatten och kritvit sand. Området har dessutom helt magiska solnedgångar och goda möjligheter för den som gillar vattensport. Toppa sedan det hela med att du är mitt i hjärtat av Stora Barriärrevet.

 

Lord Howe Island

Lord Howe Island ligger i Stilla Havet ungefär 60 mil öster om Australiens kust. Det bor endast 350 permanenta invånare på ön och turistmängden är begränsad till 400 stycken vid ett och samma tillfälle. Du kan vandra, surfa, dyka och mata fiskar direkt från dina händer. Eller så kan du bara njuta av en lugn paradisö. Du tar dig hit genom att flyga från Sydney eller Brisbane.

 


Flyg från Stockholm till Sydney med Etihad Airways fr. 8.299 kr


 

Kakadu National Park

För att hinna uppfatta nationalparken Kakadus skönhet och omfattning måste du se till att tillbringa mer än en dag här. Visst, en dagstur är bättre än inget alls men risken är att du måste stressa igenom parken. Även om du skulle stanna i 4-5 dagar så har du inte sett allt som Kakadu har att erbjuda. Bli hänförd av sandstensklippor, vattenfall, badhål, floder, djurliv och aboriginsk stenkonst.

 

Monkey Mia

Monkey Mia är en av västra Australiens mest kända platser för att skåda delfiner. Den lugna viken är världskänd för dess vänliga delfiner som ofta besöker stranden för att bli handmatade. Vanligast är att de simmar hit från tidig morgon fram till lunch och det brukar komma 7-8 stycken. Däremot händer det att ytterligare 20 delfiner tittar förbi. Missa inte chansen att se dessa vackra varelser i sin naturliga miljö.

 

Margaret River

Om du väl har besökt Margaret River en gång så är chansen stor att du kommer att återvända. Här finns över 150 vinproducenter, ett otal bryggerier, otroliga stränder, gourmetmat, mysiga kaféer, chokladtillverkare och flera ostfabriker. Addera därtill möjligheten att utforska häftiga grottor, vandringsleder genom fina skogar, stigar för den som gillar att köra mountainbike, valskådning och helt sagolika landskap.

 


Flyg från Köpenhamn till Sydney med Etihad Airways fr. 9.432 kr


 

Purnululu National Park

Nationalparken Purnululu, som ibland också kallas Bungles National Park, är en av de allra häftigaste naturupplevelserna i västra Australien. Det som främst lockar besökarna hit är de randiga, bikupeliknande bergen av sandsten. Ränderna beror på skillnader i leran och hur porösa de olika lagren är. Sedan 2003 är Purnululu inskrivit på UNESCOs världsarvslista.

 

Byron Bay

Staden Byron Bay har år efter år attraherat surfare, spa- och yogaälskare samt backpackers. Här hittar du några av Australiens allra bästa ställen för vågsurfing och en härligt avslappnad atmosfär. Se till att gå en promenad till fyren förbi Wategos Beach för en fantastisk utsikt och om du inte redan kan surfa, så är Byron Bay den rätta platsen för att ta en lektion.

 

Kalbarri National Park

Kalbarri National Park är ett måste om du är i Western Australia. Här kommer du att förundras över vad naturen kan skapa på egen hand över flera hundra miljoner år. Parkens raviner och formationer, som karvats fram av Murchison River, lockar flera tusentals turister varje år. Kalbarri ligger ungefär sex och en halvtimme norr om Perth.

 


Flyg från Göteborg till Sydney med Etihad Airways fr. 8.328 kr


 

Uluru

Ett besök i Uluru och landets centrala delar är något du knappast kommer att glömma i första taget. Detta är helt enkelt en plats som du måste se och uppleva själv för att förstå dess magi. Bäst blir besöket givetvis om du har möjlighet att stanna för att se både en solnedgång och en soluppgång. Har du ändå tagit dig ända till Australiens mitt så är det värt att avsätta den tiden.

 

Blue Mountains National Park

Som hem till de ikoniska “Three Sisters” (tre klippformationer på rad) är Blue Mountains National Park en av Australiens mest populära turistattraktioner. Parken ligger bara en timme med bil väster om Sydney, så den erbjuder ett härligt avbrott på en semester i storstaden. Här finns en mängd olika vandringsspår, utsiktsplatser, vattenfall och cykelvägar för besökare som är redo för lite äventyr.

 

Stora Barriärrevet

Stora Barriärrevet behöver väl egentligen ingen närmare introduktion. Är du i Australien ska du självklart passa på att se världens största korallrev, inte minst eftersom man inte vet hur länge det kommer att vara färgglatt och fullt av liv. Det sträcker sig över 250 mil med närmare 3000 individuella rev samt 900 öar. Du behöver inte vara dykare för att uppleva Stora Barriärrevet. I många fall går det lika bra med endast en snorkel.

 


Flyg från Stockholm till Melbourne med Etihad Airways fr. 8.189 kr


 

Karijini National Park

Gigantiska Karijini National Park är en av västra Australiens mest spektakulära naturattraktioner och erbjuder spännande vandringsleder genom gamla raviner. Du kommer direkt förstå varför Karijini är mångas favoritpark. Här finns kristallklara stenpooler och vattenfall vilket gör parken perfekt för den som vill uppleva lite äventyr. Karijini ligger ungefär två timmar från staden Newman.

 

Regnskogen Daintree

Vissa delar av regnskogen Daintree sägs vara över 100 miljoner år gamla, vilket i sig är anledning nog att besöka platsen. Ekosystemet i Daintree är ett av de mest komplexa i världen och representerar den australiensiska florans ursprung. Regionen är en härlig, och något ovanlig, kombination av tropisk regnskog, vita sandstränder och utspridda rev. Eftersom avstånden i Daintree är ganska stora så är det lättast att ta sig runt med bil.

 

Barossa Valley

Om du är en finsmakare eller bara älskar vin och god mat så kommer Barossa Valley (och närliggande Adelaide Hills) vara dina smaklökars favorit. Det tar lite mer än en timme att köra hit från Adelaide och den tiden är det väl värt. Här möts du av 150 vingårdar med allt från stora namn som Jacob’s Creek till mindre butiker. Ett tips är att köra längs Barossa Scenic Heritage Drive så kommer du passera flera sevärdheter i dalen.

 


Flyg från Köpenhamn till Melbourne med Etihad Airways fr. 8.909 kr


 

Fraser Island

Fraser Island är den största sandön i världen och ligger ungefär 25 mil norr om Brisbane. Varje år kommer flera hundratusentals turister hit för att uppleva ön och många av dem hoppas på att få se renrasiga dingos. Fraser Island sägs nämligen vara hem till några av de få sådana som finns kvar. Du tar dig hit med färja och för att hinna se så mycket som möjligt är det en god idé att antingen åka på en busstur eller hyra en bil. Om du känner för ett dopp så är Eli Creek att rekommendera.

 

Hobart

Vi antar att Australiens mest kända storstäder redan finns med på din bucketlist. En stad som kanske inte finns med är Hobart, som är huvudstad i delstaten Tasmanien och en av landets äldsta städer. Klimatet är milt med fyra distinkta årstider vilka ibland kan visa upp sig allihop på en och samma dag, lite som svenskt aprilväder. De två mest populära sevärdheterna är Salamanca Market och MONA (Museom of Old and New Art).

 

Great Ocean Road

Du har säkert hört talas om Great Ocean Road tidigare, som slingar sig längs Victorias sydkust. Det är känt som en av världens allra bästa vägar för en roadtrip. Höjdpunkten är Port Campbell National Park där du kan se de omtalade tolv apostlarna och Loch Ard Gorge. Great Ocean Road är knappt 25 mil lång och bjuder på mysiga fiskebyar, regnskogar, vackra badstränder och häftiga nationalparker.

 


Flyg från Göteborg till Melbourne med Etihad Airways fr. 8.218 kr


 

Rottnest Island

Rottnest Island, eller Rotto som lokalbefolkningen säger, är något alldeles extra. Med över 60 mysiga stränder och vikar är det en toppenplats för bland annat snorkling, dykning, simning och fiske. Du kommer förstå varför detta är mångas favoritö i Australien. Du tar dig enkelt hit med färja från staden Perth som ligger på Australiens västkust. Kom ihåg kameran och ett tips är att ta sig fram med cykel.

 

Bild på sponsring med Etihad Airways

Taggar i artikel
, ,
Skrivet av
Mer från Mia

7 måsten i Belgien för den som älskar öl

Belgien är knappast störst i världen när det kommer till att producera...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *