7 saker att se och göra i Prag

Prag är en av Europas allra mest uppskattade och prisvärda weekenddestinationer. Staden, som delas av floden Vltava, brukar charmera besökarna med dess gotiska elegans och renässansarkitektur. Addera därtill bra priser på både mat och dryck, så har du ett resmål som faller de flesta i smaken. Här tipsar vi om sju saker du borde se och göra i ”Staden med de hundra tornen”.

 


>> Därför älskar vi charmiga Rom <<


 

Strosa över Karlsbron

Bild på Karlsbron i Prag

Karlsbron är en av de mest kända sevärdheterna i Prag. Den stod färdig i slutet på 1390-talet och ersatte då en äldre bro som blivit förstörd av översvämningar. Sitt namn, uppkallad efter kung Karl IV, fick bron däremot inte förrän på 1800-talet. Att strosa över bron kostar inget och är ett av måstena under din resa till Tjeckiens huvudstad.

 


Flyg direkt från Stockholm till Prag fr. 905 kr


 

Upptäck torget i Gamla stan

Bild från torget i gamla stan, Prag

Trots Prags händelserika historia är torget i Gamla stan i princip orört sedan 900-talet. Hit brukar turisterna flockas, inte minst för att för att slå sig ner för lite mat och dryck på någon av restaurangerna som finns här. Torget är en utmärkt plats för att imponeras av Prags vackra arkitektur.

 

Se den astronomiska klockan slå hel timme

Bild på Astronomiska klockan i Prag

När du ändå är på torget i Gamla stan bör du också passa på att ta en titt på stadens astronomiska klocka. Den byggdes redan under 1400-talet och anses ofta vara den bäst bevarade medeltida mekaniska klockan i världen. Se till att vara här när klockan slår hel timme, då bjuds du nämligen på en liten show.

 


Flyg direkt från Köpenhamn till Prag fr. 832 kr


 

Imponeras av Pragborgen och St Vitus-katedralen

Bild på Pragborgen och St Vitus-katedralen i Prag

Inget besök i den tjeckiska huvudstaden är komplett utan att ha sett Pragborgen. Den ligger i Hradčany, väster om Vltava, och är stadens mest populära sevärdhet. Borgen har genom tiderna varit hem åt Tjeckiens regenter och är idag officiell bostad till presidenten. Inne på området hittar du också vackra St Vitus-katedralen som ser ut att vara flera hundra år gammal men som färdigställdes år 1929.

 

Ta en mysig båttur på floden Vltava

Bild på båttur på floden Vltava i P

Att se Prag från floden Vltava är en fantastisk upplevelse och ger dig möjligheten att njuta av stadens vackra byggnader och sevärdheter från ett annat perspektiv. En tur kostar allt från hundralappen för en färd på 45 minuter, upp till tusen kronor där en trerättersmiddag ingår. Kom ihåg att ju längre tur du tar, desto längre bort från stadens stim och stök hinner du åka.

 


Flyg direkt från Göteborg till Prag fr. 983 kr


 

Utforska de judiska kvarteren

Bild från judiska kvarteren i Prag

Prags judiska kvarter, som också är kända som stadsdelen Josefov, ligger mellan floden Vltava och gamla stan. Dess historia sträcker sig ända bak till 1200-talet när judar som bodde i staden beordrades att lämna sin hem och flytta till just detta område. De förbjöds att bo i andra delar av Prag. Tyvärr har många byggnader i Josefov förstörts men det finns fortfarande flera viktiga historiska byggnader kvar som är värda ett besök, bland annat sex synagogor.

 

Prova tjeckisk öl

Bild på kvinna som dricker öl på en pub i Prag

Gillar du öl? Tjeckien är världskänt för sin goda öl och Prag är en alldeles utmärkt plats att ta sig en stor stark, eller två. Stadens stora utbud av barer erbjuder allt från klassiska tjeckiska lager som Staropramen till hantverksöl från någon av landets många mikrobryggerier. De flesta är ljusa öl, men bryggerier har i allt större utsträckning även börjat brygga mörk ale. Är du en sann ölälskare får du inte missa Prags ölmuseum där du kan smaka på hela 31 sorters olika fatöl.

Skrivet av
Mer från Mia

Så reser du bekvämt och prisvärt under långresor

När det är dags att boka in en långresa är det många...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *